luni, 7 mai 2012

Hramul Bisericii Sf. Gheorghe - 23 aprilie 2012

După tradiţia Bisericii Ortodoxe, fiecare biserică în momentul în care se târnoseşte de către episcop primeşte un nume, care devine hramul său.
Târnosirea este deci actul de botez al noului lăcaş de închinăciune, care primeşte de la arhiereu hramul său, numele său. Acest nume este un eveniment din istoria Sfântă, de pildă: Pogorârea Sfântului Duh, sau Sfânta Treime, Naşterea Domnului, Invierea Domnului, Înălţarea Domnului, Sfânta Cruce, sau Adormirea Maicii Domnului, Naşterea Maicii Domnului, Buna-Vestire, sau numele unor persoane Sfinte: Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Gheorghe, Sf. Apostoli Petru şi Pavel, Sf. Dimitrie, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Trei Ierarhi, etc.
Prin sfinţirea bisericii, hramul devine îngerul păzitor al bisericii, patronul său spiritual. După iconografia ortodoxă, icoana hramului se aşează în iconostas în rândul întâi, la dreapta, alături de Sfintele Icoane Împărăteşti: Mântuitorul Iisus Hristos, şi Sfânta Fecioară Maria.
Hramul Bisericii se serbează cu deosebită solemnitate, la ziua pomenirii evenimentului sau sfântului, în prezenţa a sute şi mii de credincioşi, care vin în pelerinaj de la mari depărtări.




Luni,23 aprilie 2012, credincioşii Parohiei Orbic,Protoieria Buhuşi şi-au serbat hramul Bisericii, închinat Sfintului Mare Mucenic Gheorghe - purtătorul de biruință.
Sărbătoarea a debutat cu slujba Vecerniei unita cu Litia, savârsită de un frumos sobor de preoţi, veniţi cu dragoste sfânta de la bisericile din apropiere.Din soborul de preoţi au făcut parte PC Protoiereu Vasile Cozma,protopop al Protoieriei Buhuşi,  pr. paroh Gheorghe Bârjovanu , pr. Radu Cezar - parohia Sf. Nicolae Buhuși, pr. Constantin Rotaru - parohia Bârjoveni II, pr. Ovidiu Untea - parohia Siliştea II, pr. Pelin Florin - parohia Sf. Trei Ierarhi Buhuși, pr. Romeo Sbârcea - parohia Blăgești,  pr. Silviu Stoica C-tin - parohia Onișcani și pr. Munteanu Sorin - parohia Buda - Blăgești.
La finalul slujbei Vecerniei, PC Protoiereu Vasile Cozma  a rostit un cuvânt de învăţătura despre viaţa si activitatea Sfîntului Gheorghe, felicitând pe credincioşii parohiei Orbic de ziua hramului: ,, Iată-ne prezenţi astăzi, la o sfântă slujbă, în această Biserică, atât de frumoasă, aici adunaţi, credincioşii din parohia Orbic dar şi preoţii din parohiile vecine. Este un obicei frumos, o tradiţie frumoasă în această parohie, ca de ziua Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, creştinii să se adune împreună cu preoţii slujitori, pentru a da un aspect deosebit, un fast deosebit sărbătorii propriu-zise. Este  hramul parohiei Orbic. Este o zi importantă, pe care asa cum văd, o sărbătoriţi cu cinste şi păstraţi o tradiţie sfântă de ani şi ani,, a declarat părintele Protopop Vasile Cozma.




































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu